Informatie

informatieIn tekeningen en schilderijen verwerk ik de indrukken die ik opdoe tijdens mijn reizen. Ik heb een voorliefde voor de schemerige atmosfeer van middeleeuwse steden en gebouwen. Vooral crypten, kapellen en kerkhoven zijn fascinerende plekken, waar de tijd stilstaat en dynamiek geen rol speelt. In mijn tekeningen komen de vormen van rouwborden, zerken, urnen en religieuze symbolen regelmatig voor. Aanvankelijk gebeurde dat in statische, stemmige beelden, maar later meer in fijne lijnen en luchtig rondgestrooid op poederachtige kleurvlakken.

Vergankelijkheid en aantasting heeft ook bij de verschillende collecties sieraden een rol gespeeld. De afgebeelde broches en colliers in dit portfolio zijn gemaakt van glad gepolijst beschilderd hout. Ze roepen de herinnering op aan strandhout met oude verflagen. Bij de sieraden bepalen verwering en aantasting de uitstraling van het materiaal. Maar in contrast hiermee staan de kleurigheid en speelse vormgeving van de spelden, evenals de barokke krullen van de colliers.

Verbinding zoeken met het leven in vroeger tijden speelt een rol bij het schrijven over kunst. Als kunsthistoricus ben ik geïnteresseerd in de gelaagdheid van kunstwerken, en zoek ik naar achterliggende betekenissen door vragen te stellen bij de visuele beelden en stil te staan bij het kleinste detail. Ik verdiep me in de raadselachtige figuren op middeleeuwse altaarstukken en in meer of minder bekende deelnemers aan het culturele leven van de moderne tijd. Wie was bijvoorbeeld de dichter en kunstcriticus Jan Engelman, wat was zijn positie in het kunstleven van de vorige eeuw? En hoe kwam het enige prominente vrouwelijke Ploeglid Alida Pott tot het schilderen van haar eigenzinnige aquarellen? Het zijn vragen die aanzetten tot onderzoek en het schrijven van boeken en artikelen, waarvan ik in de rubriek Teksten op deze site een overzicht geef.